ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301804940

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Hogyan válassz környezetbarát főételes dobozt?

Hogyan válassz környezetbarát főételes dobozt?

Egy átlagos vendéglátóipari vállalkozás naponta több száz elviteles dobozt használ fel. Gondoltál már arra, hogy ezek a dobozok hol végzik? Egy statisztika szerint az elviteles csomagolások több mint 60%-a nem kerül újrahasznosításra, és óriási mennyiségű hulladékot termelünk velük. Egyre több étterem és kávézó dönt úgy, hogy csatlakozik a fenntartható mozgalomhoz, és lebomló, környezetbarát csomagolóanyagokat használ. Te miért maradnál ki ebből?

Ha vendéglátós vagy, valószínűleg már szembesültél azzal, hogy egyre több vendég keres fenntartható alternatívákat. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan segíthetsz nemcsak a környezetnek, de az üzletednek is azáltal, hogy környezetbarát főételes dobozokra váltasz.

Környezetbarát cukornád egybefedeles dobozok – praktikus megoldás mindenkinek

 

Fedeles cukornád elviteles dobozKétosztású cukornád doboz a Vegware-től

A cukornádból készült egybefedeles dobozok, vagy más néven clamshell dobozok, egyre népszerűbbek a vendéglátósok körében. Ezek a dobozok nemcsak esztétikusak és strapabírók, de 100%-ban komposztálhatóak is. Miért fontos ez? Mert amellett, hogy segítenek csökkenteni a műanyaghulladékot, hosszú távon költséghatékony megoldást is jelentenek.

Ezek a dobozok kiválóan alkalmasak bármilyen típusú étel szállítására, legyen az egy egyszerű saláta vagy egy tartalmasabb főétel. Ráadásul a szivárgásmentes kialakításuk biztosítja, hogy az étel tökéletes állapotban érkezzen meg a vendéghez.

Fedelezhető cukornád dobozok – rugalmas választás fenntarthatósággal

Fedelezhető cukornád elviteles dobozok

A cukornádból készült fedelezhető dobozok különösen népszerűek a változatos felhasználási lehetőségeik miatt. Ezekhez a dobozokhoz különböző típusú fedők kaphatók: PLA fedők és cukornád fedők.

Azok számára, akik teljesen műanyagmentes megoldást keresnek, a cukornád tető ideális választás. Mivelé lélegző anyag, nem csapódik le benne a pára, így a forró ételek ropogósak maradnak. Megfelel meleg vagy hideg ételekhez egyaránt, legyen az street food, curry, saláták vagy sült finomságok.

A PLA tetők ezzel szemben átlátszóságuk miatt praktikusak. A PLA egy kukoricakeményítő alapú, tisztán növényi anyag. Tulajdonságaiban sokban hasonlít a műanyaghoz, azonban mivel megújuló erőforrásból származik, nem pedig kőolajból, környezetbarátabb megoldást kínál. Hátránya viszont, hogy nem hőálló, így 40°C feletti ételekhez ezt nem ajánljuk.

Maguk a dobozok viszont, ahogy a korábban bemutatott fedeles cukornád dobozok is, jól használhatóak meleg és hideg ételekhez egyaránt, rugalmas megoldást kínálva a különböző vendéglátós igényekhez. A vásárlók értékelni fogják az öko-barát csomagolást, ami nemcsak a bolygót, de az étel minőségét is óvja.

 

A karton „tésztás” dobozok – variációk a fenntarthatóságra

 

Vegware_concept_foodcartons_1670_SC-10_1669_Autumn-salad-fork-landscape_1507_blackfork-600x450-491dfb2.webp

Lebomló tésztásboxok

A kartonból készült "tésztás" dobozok rendkívül népszerűek az ázsiai és egyéb ételek szállításában. Ezekből két változat is elérhető: lebomló, vízalapú bevonatos és PE bevonatos.

A lebomló dobozok természetes választást jelentenek, ha teljesen komposztálható megoldást keresel, vízálló és zsírtaszító bevonattal és szivárgásmentes sarok-kiképzéssel rendelkeznek, leginkább tésztákhoz és salátákhoz ajánljuk

A PE bevonat nagyobb vízállóságot biztosít, ami például szószos ételeknél előnyös lehet.

Ezek a dobozok stílusosak, könnyen összehajthatók és biztosítják, hogy az étel melegen és frissen érkezzen meg. Ha gyakran szállítasz szószos vagy zsíros ételeket, a PE bevonatos verzió lesz a legjobb választás.

Svéd dobozok papírból

Ezek a dobozok nem csak salátákhoz, hanem főételekhez is ideálisak. Három méretben kaphatók (de a tető univerzális, mindegyikhez megfelelő), papír és PE anyagok kombinációjával készült, mely tökéletes alternatívája a műanyag svéd tálaknak vagy svéd dobozoknak.

  • Környezetbarát: A papír és PE kombinációja jelentősen csökkenti a műanyag felhasználást, így ez a doboz sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyag svéd tálak.
  • Erős és tartós: A minőségi anyagoknak köszönhetően a doboz stabil és megbízható, így biztosítva, hogy ételeid mindig biztonságban legyenek. A PE bevonat gondoskodik arról, hogy ne ázzon át.
  • Stílusos megjelenés: A kraft szín természetes megjelenést kölcsönöz a doboznak, amely bármilyen ételhez illik.

PP és kraft papír tető külön kapható hozzá.

Eco-tray dobozok – új alternatíva a műanyag helyett

 Ecotray környezetbarát elviteles doboz

Az Ecotray egy újgenerációs elviteles doboz. Tökéletes kiszállításhoz és tálaláshoz is. Nem igényel hajtogatást, ökológiai, megújuló növényi anyagból készül.

Miért fogod szeretni?

  • 100% formázott perem (nem kell hajtogatnod)
  • megbízható, szivárgásbiztos zárás
  • A speciális dizájn és bevonat révén kiválóan zár
  • Mikrohullámú sütőbe tehető (műanyag tető nélkül)

Ezek talán a legstrapabíróbb dobozaink, ha szószos-mártásos ételekről van szó, ezért joggal gondolhatod, hogy a műanyag bevonat miatt kevésbé fenntartható. Valójában a doboz és a tető is rendelkezik újrahasznosíthatósági tanúsítvánnyal, és a doboz újrahasznosíthatósági szintje megegyezik a szűz, nem átalakított papíréval. A dobozok akár 97%-a értékes újrahasznosított cellulózzá válik.

Milyen alapanyagú dobozt válassz?

Környezetbarát főételes dobozoknál alapvetően két lehetőséged van: a cukornád (egész pontosan bagasse, erre máris visszatérünk) és a papír.

Cukornáddobozaink (és ha már itt tartunk, tányérjaink is, de ez egy másik történet) alapanyaga a cukornádból cukorlevet kinyerő gyártás során keletkező melléktermék, a bagasse nevű anyag. Mivel ez tehát egy melléktermék, óriási mennyiségben áll rendelkezésre, amit egyébként elégetnének vagy hagynák a földön elbomlani.

Ugyanakkor alapanyagként számos előnye van a műanyaghoz vagy a polisztirol dobozokhoz képest:

  • az előállítása 99%-kal kisebb karbonlábnyomot hagy maga után;
  • környezetbarát anyagból, kipréselt cukornádból készül, amely egyébként hulladéknak minősülne;
  • a természetes anyag segít frissen és ropogósan tartani az ételeket
  • erősebb, mint a habosított műanyagból vagy papírból készült tároló dobozok vagy tányérok, ezért akár vékonyabb, könnyedebb kivitel is lehetséges, ami ráadásul csökkenti a helyigényét, ami nagyobb tételek szállításánál nem elhanyagolható szempont;
  • forró és zsíros ételekhez egyaránt használhatók, -20 és 120 Celsius fok között!

(A bagasse-ról mint alapanyagról egyébként ebben a blogcikkben írtunk részletesebben.)

Összegzés:

A fenntartható csomagolóanyagokra való áttérés nemcsak a bolygóért tett lépés, hanem üzletileg is kifizetődő. Vendégeid egyre tudatosabbak, és szívesen választanak olyan helyeket, ahol figyelnek a környezetre. Válaszd a környezetbarát főételes dobozokat, és csatlakozz te is a zöld mozgalomhoz!

Ne várj tovább, tedd meg az első lépést a fenntarthatóság felé! Nézd át termékkínálatunkat és rendelj most! 

Ha nem vagy biztos benne, mi lenne a te igényednek megfelelő, keresd szakértő kollégánkat, aki személyre szabott tanácsot tud adni, vagy küldünk mintát, hogy kipróbálhasd, mi a jó neked.