Bruttó: 4 000,5 Ft
Bruttó: 80 Ft/db
Egy átlagos vendéglátóipari vállalkozás naponta több száz elviteles dobozt használ fel. Gondoltál már arra, hogy ezek a dobozok hol végzik? Egy statisztika szerint az elviteles csomagolások több mint 60%-a nem kerül újrahasznosításra, és óriási mennyiségű hulladékot termelünk velük. Egyre több étterem és kávézó dönt úgy, hogy csatlakozik a fenntartható mozgalomhoz, és lebomló, környezetbarát csomagolóanyagokat használ. Te miért maradnál ki ebből?
Ha vendéglátós vagy, valószínűleg már szembesültél azzal, hogy egyre több vendég keres fenntartható alternatívákat. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan segíthetsz nemcsak a környezetnek, de az üzletednek is azáltal, hogy környezetbarát főételes dobozokra váltasz.
Kétosztású cukornád doboz a Vegware-től
A cukornádból készült egybefedeles dobozok, vagy más néven clamshell dobozok, egyre népszerűbbek a vendéglátósok körében. Ezek a dobozok nemcsak esztétikusak és strapabírók, de 100%-ban komposztálhatóak is. Miért fontos ez? Mert amellett, hogy segítenek csökkenteni a műanyaghulladékot, hosszú távon költséghatékony megoldást is jelentenek.
Ezek a dobozok kiválóan alkalmasak bármilyen típusú étel szállítására, legyen az egy egyszerű saláta vagy egy tartalmasabb főétel. Ráadásul a szivárgásmentes kialakításuk biztosítja, hogy az étel tökéletes állapotban érkezzen meg a vendéghez.
A cukornádból készült fedelezhető dobozok különösen népszerűek a változatos felhasználási lehetőségeik miatt. Ezekhez a dobozokhoz különböző típusú fedők kaphatók: PLA fedők és cukornád fedők.
Azok számára, akik teljesen műanyagmentes megoldást keresnek, a cukornád tető ideális választás. Mivelé lélegző anyag, nem csapódik le benne a pára, így a forró ételek ropogósak maradnak. Megfelel meleg vagy hideg ételekhez egyaránt, legyen az street food, curry, saláták vagy sült finomságok.
A PLA tetők ezzel szemben átlátszóságuk miatt praktikusak. A PLA egy kukoricakeményítő alapú, tisztán növényi anyag. Tulajdonságaiban sokban hasonlít a műanyaghoz, azonban mivel megújuló erőforrásból származik, nem pedig kőolajból, környezetbarátabb megoldást kínál. Hátránya viszont, hogy nem hőálló, így 40°C feletti ételekhez ezt nem ajánljuk.
Maguk a dobozok viszont, ahogy a korábban bemutatott fedeles cukornád dobozok is, jól használhatóak meleg és hideg ételekhez egyaránt, rugalmas megoldást kínálva a különböző vendéglátós igényekhez. A vásárlók értékelni fogják az öko-barát csomagolást, ami nemcsak a bolygót, de az étel minőségét is óvja.
Lebomló tésztásboxok
A kartonból készült "tésztás" dobozok rendkívül népszerűek az ázsiai és egyéb ételek szállításában. Ezekből két változat is elérhető: lebomló, vízalapú bevonatos és PE bevonatos.
A lebomló dobozok természetes választást jelentenek, ha teljesen komposztálható megoldást keresel, vízálló és zsírtaszító bevonattal és szivárgásmentes sarok-kiképzéssel rendelkeznek, leginkább tésztákhoz és salátákhoz ajánljuk
A PE bevonat nagyobb vízállóságot biztosít, ami például szószos ételeknél előnyös lehet.
Ezek a dobozok stílusosak, könnyen összehajthatók és biztosítják, hogy az étel melegen és frissen érkezzen meg. Ha gyakran szállítasz szószos vagy zsíros ételeket, a PE bevonatos verzió lesz a legjobb választás.
Ezek a dobozok nem csak salátákhoz, hanem főételekhez is ideálisak. Három méretben kaphatók (de a tető univerzális, mindegyikhez megfelelő), papír és PE anyagok kombinációjával készült, mely tökéletes alternatívája a műanyag svéd tálaknak vagy svéd dobozoknak.
PP és kraft papír tető külön kapható hozzá.
Miért fogod szeretni?
Ezek talán a legstrapabíróbb dobozaink, ha szószos-mártásos ételekről van szó, ezért joggal gondolhatod, hogy a műanyag bevonat miatt kevésbé fenntartható. Valójában a doboz és a tető is rendelkezik újrahasznosíthatósági tanúsítvánnyal, és a doboz újrahasznosíthatósági szintje megegyezik a szűz, nem átalakított papíréval. A dobozok akár 97%-a értékes újrahasznosított cellulózzá válik.
Környezetbarát főételes dobozoknál alapvetően két lehetőséged van: a cukornád (egész pontosan bagasse, erre máris visszatérünk) és a papír.
Cukornáddobozaink (és ha már itt tartunk, tányérjaink is, de ez egy másik történet) alapanyaga a cukornádból cukorlevet kinyerő gyártás során keletkező melléktermék, a bagasse nevű anyag. Mivel ez tehát egy melléktermék, óriási mennyiségben áll rendelkezésre, amit egyébként elégetnének vagy hagynák a földön elbomlani.
Ugyanakkor alapanyagként számos előnye van a műanyaghoz vagy a polisztirol dobozokhoz képest:
(A bagasse-ról mint alapanyagról egyébként ebben a blogcikkben írtunk részletesebben.)
A fenntartható csomagolóanyagokra való áttérés nemcsak a bolygóért tett lépés, hanem üzletileg is kifizetődő. Vendégeid egyre tudatosabbak, és szívesen választanak olyan helyeket, ahol figyelnek a környezetre. Válaszd a környezetbarát főételes dobozokat, és csatlakozz te is a zöld mozgalomhoz!
Ne várj tovább, tedd meg az első lépést a fenntarthatóság felé! Nézd át termékkínálatunkat és rendelj most!
Ha nem vagy biztos benne, mi lenne a te igényednek megfelelő, keresd szakértő kollégánkat, aki személyre szabott tanácsot tud adni, vagy küldünk mintát, hogy kipróbálhasd, mi a jó neked.