Bruttó: 4 000,5 Ft
Bruttó: 80 Ft/db
Utolsó kiszállítási napunk 2024. december 23. (hétfő), első kiszállítási nap 2025. január 2. (csütörtök). Részletek...
Egy átlagos vendéglátóipari vállalkozás naponta több száz elviteles dobozt használ fel. Gondoltál már arra, hogy ezek a dobozok hol végzik? Egy statisztika szerint az elviteles csomagolások több mint 60%-a nem kerül újrahasznosításra, és óriási mennyiségű hulladékot termelünk velük. Egyre több étterem és kávézó dönt úgy, hogy csatlakozik a fenntartható mozgalomhoz, és lebomló, környezetbarát csomagolóanyagokat használ. Te miért maradnál ki ebből?
Ha vendéglátós vagy, valószínűleg már szembesültél azzal, hogy egyre több vendég keres fenntartható alternatívákat. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan segíthetsz nemcsak a környezetnek, de az üzletednek is azáltal, hogy környezetbarát főételes dobozokra váltasz.
Kétosztású cukornád doboz a Vegware-től
A cukornádból készült egybefedeles dobozok, vagy más néven clamshell dobozok, egyre népszerűbbek a vendéglátósok körében. Ezek a dobozok nemcsak esztétikusak és strapabírók, de 100%-ban komposztálhatóak is. Miért fontos ez? Mert amellett, hogy segítenek csökkenteni a műanyaghulladékot, hosszú távon költséghatékony megoldást is jelentenek.
Ezek a dobozok kiválóan alkalmasak bármilyen típusú étel szállítására, legyen az egy egyszerű saláta vagy egy tartalmasabb főétel. Ráadásul a szivárgásmentes kialakításuk biztosítja, hogy az étel tökéletes állapotban érkezzen meg a vendéghez.
A cukornádból készült fedelezhető dobozok különösen népszerűek a változatos felhasználási lehetőségeik miatt. Ezekhez a dobozokhoz különböző típusú fedők kaphatók: PLA fedők és cukornád fedők.
Azok számára, akik teljesen műanyagmentes megoldást keresnek, a cukornád tető ideális választás. Mivelé lélegző anyag, nem csapódik le benne a pára, így a forró ételek ropogósak maradnak. Megfelel meleg vagy hideg ételekhez egyaránt, legyen az street food, curry, saláták vagy sült finomságok.
A PLA tetők ezzel szemben átlátszóságuk miatt praktikusak. A PLA egy kukoricakeményítő alapú, tisztán növényi anyag. Tulajdonságaiban sokban hasonlít a műanyaghoz, azonban mivel megújuló erőforrásból származik, nem pedig kőolajból, környezetbarátabb megoldást kínál. Hátránya viszont, hogy nem hőálló, így 40°C feletti ételekhez ezt nem ajánljuk.
Maguk a dobozok viszont, ahogy a korábban bemutatott fedeles cukornád dobozok is, jól használhatóak meleg és hideg ételekhez egyaránt, rugalmas megoldást kínálva a különböző vendéglátós igényekhez. A vásárlók értékelni fogják az öko-barát csomagolást, ami nemcsak a bolygót, de az étel minőségét is óvja.
Lebomló tésztásboxok
A kartonból készült "tésztás" dobozok rendkívül népszerűek az ázsiai és egyéb ételek szállításában. Ezekből két változat is elérhető: lebomló, vízalapú bevonatos és PE bevonatos.
A lebomló dobozok természetes választást jelentenek, ha teljesen komposztálható megoldást keresel, vízálló és zsírtaszító bevonattal és szivárgásmentes sarok-kiképzéssel rendelkeznek, leginkább tésztákhoz és salátákhoz ajánljuk
A PE bevonat nagyobb vízállóságot biztosít, ami például szószos ételeknél előnyös lehet.
Ezek a dobozok stílusosak, könnyen összehajthatók és biztosítják, hogy az étel melegen és frissen érkezzen meg. Ha gyakran szállítasz szószos vagy zsíros ételeket, a PE bevonatos verzió lesz a legjobb választás.
Ezek a dobozok nem csak salátákhoz, hanem főételekhez is ideálisak. Három méretben kaphatók (de a tető univerzális, mindegyikhez megfelelő), papír és PE anyagok kombinációjával készült, mely tökéletes alternatívája a műanyag svéd tálaknak vagy svéd dobozoknak.
PP és kraft papír tető külön kapható hozzá.
Miért fogod szeretni?
Ezek talán a legstrapabíróbb dobozaink, ha szószos-mártásos ételekről van szó, ezért joggal gondolhatod, hogy a műanyag bevonat miatt kevésbé fenntartható. Valójában a doboz és a tető is rendelkezik újrahasznosíthatósági tanúsítvánnyal, és a doboz újrahasznosíthatósági szintje megegyezik a szűz, nem átalakított papíréval. A dobozok akár 97%-a értékes újrahasznosított cellulózzá válik.
Környezetbarát főételes dobozoknál alapvetően két lehetőséged van: a cukornád (egész pontosan bagasse, erre máris visszatérünk) és a papír.
Cukornáddobozaink (és ha már itt tartunk, tányérjaink is, de ez egy másik történet) alapanyaga a cukornádból cukorlevet kinyerő gyártás során keletkező melléktermék, a bagasse nevű anyag. Mivel ez tehát egy melléktermék, óriási mennyiségben áll rendelkezésre, amit egyébként elégetnének vagy hagynák a földön elbomlani.
Ugyanakkor alapanyagként számos előnye van a műanyaghoz vagy a polisztirol dobozokhoz képest:
(A bagasse-ról mint alapanyagról egyébként ebben a blogcikkben írtunk részletesebben.)
A fenntartható csomagolóanyagokra való áttérés nemcsak a bolygóért tett lépés, hanem üzletileg is kifizetődő. Vendégeid egyre tudatosabbak, és szívesen választanak olyan helyeket, ahol figyelnek a környezetre. Válaszd a környezetbarát főételes dobozokat, és csatlakozz te is a zöld mozgalomhoz!
Ne várj tovább, tedd meg az első lépést a fenntarthatóság felé! Nézd át termékkínálatunkat és rendelj most!
Ha nem vagy biztos benne, mi lenne a te igényednek megfelelő, keresd szakértő kollégánkat, aki személyre szabott tanácsot tud adni, vagy küldünk mintát, hogy kipróbálhasd, mi a jó neked.